Escape Room Stockholm Blog

Varför är Escape Room Stockholm spel så populära

7 Tips för Escape Room Nybörjare

Som människor är vi liksom tokiga i pussel och underhållning, särskilt när de två blir kombinerade på ett snyggt sätt. Tänk på det ... några av de mest populära filmerna och TV-programmen idag är lindade runt lite drama, lite förvirring, någon typ av fråga till hands och en lösning som måste hittas.

Ta Indiana Jones, Harry Potter, Homeland eller 24 som exempel på filmer, böcker och TV-program som har ett tema runt ”vi måste få det här gjort, vi vet inte exakt hur, men vi måste för att rädda världen. Okej, så i det verkliga livet är det inte så allvarligt, men du får en liten smak av hur det kan vara att vara stjärnan i en av dessa program när du spelar ett Escape Room.

Den här artikeln kommer att beskriva populära Escape Room, gå in på varför vi älskar dem så mycket och ge lite insikt om varför de är så kul för nästan vem som helst. Läs igenom för att ta reda på mer och hur du kan boka ditt nästa evenemang på ditt lokala Escape Room.

VEM SPELAR ESCAPE ROOM?Nästan vem som helst kan spela Escape Room. Från den mest professionella styrelseproffsen eller coachen som tränar andra människor i sport eller i personlig utveckling till hemmavarande mamma som i det vardagliga spenderar tid med att jobba med att passa barn på heltid. Varje person har de färdigheter och talanger som krävs för att genomföra en framgångsrik flykt i ett Escape Room.

Företagsevenemang älskar att låssa sina anställda och medarbetare i ett Escape Room eftersom vid dessa spel bygger gruppen den kommunikativa förmåga och karaktär och samtidigt ger eventet ett fantastiskt teambuildingupplevelse. Samtidigt om ledaren har möjlighet att se när hans team löser gåtor tillsammans i Escape Room kan detta ge insikt om styrkor och svagheter i gruppen vilket man kan sedan jobba med.

Festplanerare, oavsett om de är professionella eller privata, älskar att boka pass på Escape Room eftersom det är en helt annan upplevelse än nästan alla andra du vanligtviss redan har gjort ett par gånger. När någon du är trött på baren eller trött på att gå ut på samma bowling och biljardställe i Stockholm, är Escape Room ett roligt sätt att göra något annorlunda och roligt tillsammans!

Sammantaget är Escape Room-spel så populära eftersom de är nya och olika för varje person som spelar. Att skapa minnen tillsammans som ett arbetsteam eller en social cirkel är en oföränderlig upplevelse som gruppen kommer att minnas många år framöver.

HUR DU BOKAR DITT NÄSTA EVENEMANGFör att boka nästa evenemang, gör så här! Samla ihop er och se hur många ni är och bestäm datum och tid ni vill komma. Besök sajten och kontrollera att tiden finns. Boka på sajten eller ring oss så hjälper vi alltid med bokningen. Lycka till i ert nästa försök att komma ut i Escape Room Stockholm – Quezzle.

7 Tips för Escape Room Nybörjare

7 Tips för Escape Room Nybörjare

Har du aldrig testat Escape Room i Stockholm eller anrda städer förut? Om du aldrig har gjort det så är det inte så lätt att veta hur man gör det på bästa sätt för att få ut mest av aktiviteten första gången. Room Escape (Rymningsspel) har blivit en populär aktivitet över hela världen under senaste åren och det finns mycket glädje att uppleva under tiden man spelar tillsammans med sina kollegor, vänner eller familjen.

De som har spelat Room Escape beskriver att man får mycket glädje av att lösa problem i en grupp under begränsad tid i en specifik tema-atmosfär. Om ni följer dessa rekommendationer nedan kommer ni inte bli besvikna.
 1. UTFORSKA

  Alla Escape Room utformade på det viset att man ser mindre än rummet egentligen innehåller vid en första anblick. Naturligtvis, måste man i första hand söka efter ledtrådar, men det inte så lätt som det verkar. Saker och ting kan fungera annorlunda i ett Escape som man är van med i verkligheten. Viktigt att veta att allt kan vara en ledtråd eller en del av pusslet, så håll ett vakande öga på varje liten detalj och undersök om det objekt som du hittat kan användas till något eller kan leda till nästa steg. Det kan också vara en del av lösningen.

  Det är ett måste att vidröra och undersöka allt i rummet. Öppna det som går att öppna, lyft på det som kan lyftas, titta bakom och undersök varje liten detalj. Men tänk på att du skall aldrig använda dig av fysisk styrka, saker och ting kan gå sönder i rummet och då riskerar ni att inte lyckas ta er ut . Se Room Escape som ett intellektuellt äventyr och inte fysiskt.

  I många rum finns det anvisningar på föremål och möbler som är inte tillåtna att röra. Det kan vara markerat med varningstejp eller dylikt. Under genomgången med regler innan spelet kommer ni alltid få information om det. Men vad gör ni om ni ser en byrå som inte har något varningsmärke och är inte fastskruvat i väggen? Yes! Ni skall undersöka och även försöka flytta lätt på det för att det kanske finns en hemlig låda bakom eller symboler som ni kommer att behöva.
 2. SÖNDRA OCH HÄRSKA

  Detta är ett problemlösningsmetod som passar bra i vissa typer av Escape Room.

  “Historiskt används termen om romarnas krigföringsmetod, som gick ut på att skilja mindre stammar ifrån varandra, så att dessa kunde bekämpas en och en i små grupper istället för en stor armé.” Wikipedia

  Dela uppgifterna mellan gruppmedlemmar så att ni kan koncentrera er på flera uppgifter samtidigt. Även om ni ibland inte kan lösa pussel samtidigt kan ni ha försprång genom att ha parallella spår. Ibland behöver dock hela gruppen samlas kring en och samma uppgift för att alla skall få vara med när lösningen tillämpas och resultatet blir synligt. Till exempel när ni har kommit fram till koden för kodplanen och skall slå in den för att öppna något.
 3. Delge högt om vad du hittat och lyssna på varandra

  Detta tenderar att vara ganska kaotiskt men mycket effektivt. Escape Room-spel är vunna och förlorade baserat på hur snabbt två lagmedlemmar som hittat relaterade föremål kan matcha dem tillsammans. Detta inkluderar saker som en kod och en nyckel, en nyckel och ett lås eller ett mönster som visas på samma sätt på två olika ställen. Kanske andra lagmedlemmar kämpar just med en uppgift som saknar det du hittade. Uppdatera varandra snabbt på det ni tror kan spela roll i sammanhanget. Att låta allas idéer komma till användning är det mest viktigt för att den gemensamma team-andan och styrkan skall användas för att segra. Så lyssna noggrant på varandra och spinn vidare på andras idéer.
 4. Fastna inte - Gå vidare

  Det är lätt att fastna på ett objekt eller uppdrag. Men för att spelet skall flyta på bör man försöka byta uppgifter med varandra om man har fastnat. Det kan vara så att en i gruppen hittar snabbt lösningen på det andra har kämpat länge med. Om ingen har kunnat komma på lösningen inom en rimlig td skall ni alltid ta en ledtråd som alltid finns tillhands i Escape Room.
 5. Rätt saker skall vara på rätt plats. Eller skaffa överblick.

  Använd ett system för att kategorisera objekt som ni hittat och se till att lägga dem tillsammans för att få överblick över dessa. Om ni bär på varsin grej är det svårt att få helhetsbilden och förstå hur objekt kan användas tillsammans. Har ni använt objekt och har lyckats applicera dem för att lösa ett uppdrag - lämna dem ifrån er. Oftast är det lönlöst att försöka applicera samma objekt på flera ställen i Escape Room spelet.
 6. Ingen fysisk styrka eller våld är OK

  Att bryta saker är både dåligt för utrustningen i Escape Room och för spelarna. Detta påverkar allt; inklusive spel funktionalitet, säkerhet och viktiga spelsekvenser. Undvik att med tvång försöka öppna några dörrar/luckor eller lossa allt från väggarna som inte lätt kommer av. Undvik att klättra på möbler, eller röra taket. Game Masters brukar i genomgången inför spelet förklara vilka regler som gäller i det specifika Escape Room spelet. Om ett spelelement går sönder under ert spel kan det innebära att ni inte kan fortsätta ta er vidare i aktiviteten och ert pass måste avslutas.
 7. Ha kul och var inte rädd att förlora

  Det är inte enkelt att lösa allt i tid utan ledtrådar i ett Escape Room. Det skall inte vara det heller eftersom spelarna är ute efter en riktig utmaning för att testa sina logiska och andra färdigheter som team. Det kan se ut så ibland att ni inte kommer klara rummet fast ni är ett steg ifrån seger. Så samla alla era krafter och kämpa på tills klockan har stannat. Och viktigast av allt; låt inte rädslan att förlora stjäla ert engagemang. Ha kul och skratta åt era segrar och misstag och kämpa vidare för att till slut komma ut ur ert Escape Room.
Ni är varmt välkomna att boka en av rum för er nästa sammankomst på några av våra Ecape Rooms via knappen BOKA nedan.

6 orsaker varför Escape Room är fantastiskt för familjer

Escape Room för Familjer Det finns många tillfällen och ett famillje firande kan ha inslag av Escape Room. Födelsedagar, studentfiranden, examen eller bara en ordinarie sammankomst kan gynnas av en härlig och spännande aktivitet som Escape Room spel. Och är familjen ganska stor då kan ni boka flera rum och spela samtidigt. Men glöm i inte att spoilers är inte tillåtna. Låt de som inte har spelat de rum som ni har gjort att ha egen erfarenhet av rummet.

 1. Prova något nytt tillsammans

  Inga fler Monopolspelkvällar eller andra tråkiga familjemiddagar med samma gamla vanliga tidsfördriv rund bordsspel som Yatzy. Samla in er boka ett rum som finns i er stad (och det bör finnas flera rum i ert stad, finns det inte då reser ni till närmaste) och erövra världen eller lös mysteriet tillsammans.
 2. Escape Room komma att föra er närmare varandra

  Som familj vet ni reda vem är bra på matte eller problemlösning och då fungerar ert gruppdynamik perfekt i en Escape Room. Aktiviteten kommer att uppenbarligen svetsa er samman då ni tillsammans kämpar för att nå den slutgiltiga målet.
 3. Escape Room kommer att bjuda på många skratt

  Det är fantastiskt kul när man lyckas ta sig vidare steg för steg i rummet. Man få en adrenalinkick och glädjen flödar när ni som et team klarar av uppdragen. Dessutom blir det extra kul att fly bort från vardagen och befinna sig i ett situation som ni har aldrig annars skulle hamna i tillsammans. Att kunna klara hela spelet kommer förutom att lämna fina minnen orsak att fira sege tillsammans under resten av dagen eller kvällen.
 4. Alla åldrar tycker att det är kul

  Oavsett om ni väljer att blanda gruppen med mor och farföräldrar och barn i varierande ålder kommer alla kunna bidra till lösningar. De flesta Escape Room innehåller moment som är oberoende av ålder kan lösas av barn, föräldrar och äldre familjemedlemmar.
 5. Att smitta från folkmassor

  Ni är helt skälva i en hel timme utan att ha andra människor runtomkring er och det är bara era mentala ansträngningar som gäller i ett Escape Room aktivitet. Oftast vill ni koncentrera er på varandra när ni är med familjer och Escape Room aktiviteten kan leverera just detta. Att vara låst i ett utrymme där bara ni kan samarbeta för att komma ut ger familjen den närhet som vi ofta saknar i dagens samhälle och kan ändå göra detta utanför våra husväggar.
 6. Fantastisk samtals ämne

  Efter att har spelat ett Escape Room blir den många diskussioner (varför gjorde vi si eller så) vid middagsbordet eller dagen därpå. Man kommer säkert att lägga några roliga uttalanden från timmer i rummet i familjens "fras bok". Ni kommer alltid att minas de extra duktiga gruppmedlemmar och deras insatser som har räddat laget i sista stund.
Ni är varmt välkomna att boka en av rum för er nästa sammankomst på några av våra Ecape Rooms via knsppen BOKA nedan.Hur började Room Escape

Ursprunget

I denna artikel vill vi beskriva ursprunget till den allt mer populära Escape Room-fenomenet.

Det är inte riktigt känt när första Room Escape-spelet blev lanserad eller vem som var dess skapare. Men begreppet “Quest” (Room Escapes föregångare) är känd från grekiska mytologin, vilket innebar att huvudpersonen undanröjer hinder, löser problem och kontinuerligt går mot ett mål enligt en berättelse.

Det första Room Escape-liknande spel i data-text-läge dök upp på 70-talet. En av grundarna är en programmerare vid namn William Crowther som har varit med och gjort ett spel som heter Colossal Cave Adventure. Målet i spelet var att hitta en väg ut ur grottan genom att lösa gåtor och svara på frågor. Till exempel, "Framför dig är ett jordskred. Hur kan ni överbrygga denna för att komma ut?" Då måste spelaren välja ett sätt att lösa detta genom att skriva in rätt kommandon.

Lanseringen av Colossal Cave Adventure blev verkligen ett avgörande ögonblick och Escape Room-spel började utvecklas, som i sin tur gav upphov till nya typer av dataspel. Med tidens gång släpptes nya populära Salon-detektivspel i Amerika och det vi idag kallar för Room Escape-spel Live.

Room Escape Typer

Idag känner vi till några olika typer av spel som liknar Escape Room:

 • Textbaserade spel som använder sig utav textanalys i spelmotor. Dessa ser man väldigt sällan nuförtiden.
 • När joystick och mus blev en självklarhet för varje dator har nya grafiska spel i genre tillkommit.
 • Pussel - den svåraste typen av uppdrag, som handlar om att söka efter specifika objekt, och använda dessa på rätt plats efter tillämpningsområde.
 • Escape Room - där man under en begränsad tid ska utföra ett uppdrag och att ta sig ut ur rummet genom att lösa pussel och gåtor.
 • Action-adventure - den senaste tillskottet, som till skillnad från de tidigare arterna, kräver mycket rörlighet av spelarna.

Med tiden har det kommit fler spel i samma genre. De objekt, utrymmen och annat som man befinner sig i och jobbar mot är inte längre i ett program, utan i verkligheten.

Dessa fysiska Escape Room-spel blev först populära i Japan och har snabbt hittat sin väg till resten av världen.

Room Escape i verkligheten

Fördelarna med dessa spel är ganska självklara:
 • Man kan själv välja tid och tema som man vill spela med en grupp på 2-6 personer.
 • Det är mycket socialt och ställer krav på samarbetsförmågan hos samtliga deltagare.
 • Man kan spela utan fysiska färdigheter och utan att behöva förkunskaper i något särskilt ämne.
 • Ni blir omsluta av atmosfären i spelet som ger ett verklighetstroget intryck.


Det är mycket möjligt att nya former kommer att spinna från den befintliga trenden av Room Escape i framtiden. Men just nu har vi ett mycket bra alternativ bland gruppaktiviteter som bör testas av alla.

10 orsaker att testa Escape Room i Stockholm


Det är nytt

Escape Room - fenomenet har erövrat världen med storm under 2014-2015. De flesta som kommer är förstagångare som ser ut som stora frågetecken när de kommer till oss. Escape Room spel är ett alldeles utmärkt alternativ till de vanliga och traditionella aktiviteter som bowling, go-cart, etc. Så prova något nytt!

Det bygger relationer och samarbetsförmågan

Många har redan upptäckt att man kan utveckla team andan och förbättra kommunikationsförmågan genom aktiviteter där gruppen ställs inför problem som måste lösas kollektivt. En del tror att man kan lätt blir osams när hjärnan jobbar under tidspress men det visar sig att osams blir man nästan aldrig. Oftast hittar gruppen rätt dynamik och alla medlemmar hittar det som de är bättre på för att leda hela gruppen till målet.

Perfekta dejten

Vi hörde talas om en kille som Spelade Escape Room med sina polare först. Sedan tog han sin dejt till samma rum för att visa hur bra han är på att lösa logiska problem kanske för att imponera lite… Nja, du kanske inte skall göra det på det viset. Vi är säkra på att valet av aktiviteten uppskattas på grund av sin otraditionella karaktär. Det blir fler och fler som väljer att också fria under spelets gång.

Gör något kul tillsammans med familjen

Det spelar absolut ingen roll hur gamla barnen och föräldrar är. Man kan ta med sig även de gamla mor- och farföräldrar. Att lyckas tillsammans ger ett fantastiskt ämne till långa diskussioner kring familjemiddag senare

Fly verkligheten under en timme

Brytt loss från verkligheten som översvämmar av jobb, ansvar, måsten och allt annat som vardagen är fylld med. Upplev en total nedsänkning i något helt ovanligt som rensar hjärnan ordentligt. Room Escape kräver en total koncentration och då rensas det mesta av vardagen ut ur tankarna för att få plats med det som aktuellt just nu.

En bra start för projekt – Kick-off

Man blir ett team när man åstadkommer något tillsammans. Även om man har misslyckats att ta sig hela vägen (ut), omvandlas de små delsegrarna som ni har klarat tillsammans till en långsiktig laddning för framtida seger även i riktiga livet.

Känn er som barn igen

Det handlar om att låta sig föras bort i atmosfären för att kunna börja tänka rätt i Escape Room. Barn har enklare att drömma sig bort och det är just det man behöver göra för att snabbt komma på banan i rymningsspel.

Bjud vänner på annorlunda födelsedagskalas

Det traditionella firandet har många tröttnat på. Skippa hemmasittandet och ge födelsedagen en ny och annorlunda ton och form. Man kan sedan ha det andra traditionella också, så klart, men börja överraska dina vänner med en spelaktivitet.

Ge bort ett Room Escape Spel i present

En mycket annorlunda present som blir definitivt uppskattad. Det är upplevelser vi människor kommer ihåg mest. Dessutom kan du se till att hänga på då presentkortet oftast täcker en hel grupp.

För du kommer att tycka att det är fantastiskt

Många av de som har testat ett Escape Room har ”fastnat” och blev entusiaster som fortsätter att besöka nya rum allt efter som det öppnas i Stockholm och Sverige. För många ett besök på semesterorten har blivit ett måste. Kanske du blir en av de entusiaster och få en ny hobby i dit liv som inte bara är kul men också utvecklande och lärorikt.