Ursprunget
I denna artikel vill vi beskriva ursprunget till den allt mer populära Escape Room-fenomenet.
Det är inte riktigt känt när första Room Escape-spelet blev lanserad eller vem som var dess skapare. Men begreppet “Quest” (Room Escapes föregångare) är känd från grekiska mytologin, vilket innebar att huvudpersonen undanröjer hinder, löser problem och kontinuerligt går mot ett mål enligt en berättelse.
Det första Room Escape-liknande spel i data-text-läge dök upp på 70-talet. En av grundarna är en programmerare vid namn William Crowther som har varit med och gjort ett spel som heter Colossal Cave Adventure. Målet i spelet var att hitta en väg ut ur grottan genom att lösa gåtor och svara på frågor. Till exempel, "Framför dig är ett jordskred. Hur kan ni överbrygga denna för att komma ut?" Då måste spelaren välja ett sätt att lösa detta genom att skriva in rätt kommandon.
Lanseringen av Colossal Cave Adventure blev verkligen ett avgörande ögonblick och Escape Room-spel började utvecklas, som i sin tur gav upphov till nya typer av dataspel. Med tidens gång släpptes nya populära Salon-detektivspel i Amerika och det vi idag kallar för Room Escape-spel Live.
Room Escape Typer
Idag känner vi till några olika typer av spel som liknar Escape Room:
- Textbaserade spel som använder sig utav textanalys i spelmotor. Dessa ser man väldigt sällan nuförtiden.
- När joystick och mus blev en självklarhet för varje dator har nya grafiska spel i genre tillkommit.
- Pussel - den svåraste typen av uppdrag, som handlar om att söka efter specifika objekt, och använda dessa på rätt plats efter tillämpningsområde.
- Escape Room - där man under en begränsad tid ska utföra ett uppdrag och att ta sig ut ur rummet genom att lösa pussel och gåtor.
- Action-adventure - den senaste tillskottet, som till skillnad från de tidigare arterna, kräver mycket rörlighet av spelarna.
Med tiden har det kommit fler spel i samma genre. De objekt, utrymmen och annat som man befinner sig i och jobbar mot är inte längre i ett program, utan i verkligheten.
Dessa fysiska Escape Room-spel blev först populära i Japan och har snabbt hittat sin väg till resten av världen.
Room Escape i verkligheten
Fördelarna med dessa spel är ganska självklara:
- Man kan själv välja tid och tema som man vill spela med en grupp på 2-6 personer.
- Det är mycket socialt och ställer krav på samarbetsförmågan hos samtliga deltagare.
- Man kan spela utan fysiska färdigheter och utan att behöva förkunskaper i något särskilt ämne.
- Ni blir omsluta av atmosfären i spelet som ger ett verklighetstroget intryck.
Det är mycket möjligt att nya former kommer att spinna från den befintliga trenden av Room Escape i framtiden. Men just nu har vi ett mycket bra alternativ bland gruppaktiviteter som bör testas av alla.