Escape Room Blog

6 orsaker varför Escape Room är fantastiskt för familjer

Escape Room för Familjer Det finns många tillfällen och ett famillje firande kan ha inslag av Escape Room. Födelsedagar, studentfiranden, examen eller bara en ordinarie sammankomst kan gynnas av en härlig och spännande aktivitet som Escape Room spel. Och är familjen ganska stor då kan ni boka flera rum och spela samtidigt. Men glöm i inte att spoilers är inte tillåtna. Låt de som inte har spelat de rum som ni har gjort att ha egen erfarenhet av rummet.

 1. Prova något nytt tillsammans
 2. Inga fler Monopolspelkvällar eller andra tråkiga familjemiddagar med samma gamla vanliga tidsfördriv rund bordsspel som Yatzy. Samla in er boka ett rum som finns i er stad (och det bör finnas flera rum i ert stad, finns det inte då reser ni till närmaste) och erövra världen eller lös mysteriet tillsammans.

 3. Escape Room komma att föra er närmare varandra
 4. Som familj vet ni reda vem är bra på matte eller problemlösning och då fungerar ert gruppdynamik perfekt i en Escape Room. Aktiviteten kommer att uppenbarligen svetsa er samman då ni tillsammans kämpar för att nå den slutgiltiga målet.

 5. Escape Room kommer att bjuda på många skratt
 6. Det är fantastiskt kul när man lyckas ta sig vidare steg för steg i rummet. Man få en adrenalinkick och glädjen flödar när ni som et team klarar av uppdragen. Dessutom blir det extra kul att fly bort från vardagen och befinna sig i ett situation som ni har aldrig annars skulle hamna i tillsammans. Att kunna klara hela spelet kommer förutom att lämna fina minnen orsak att fira sege tillsammans under resten av dagen eller kvällen.

 7. Alla åldrar tycker att det är kul
 8. Oavsett om ni väljer att blanda gruppen med mor och farföräldrar och barn i varierande ålder kommer alla kunna bidra till lösningar. De flesta Escape Room innehåller moment som är oberoende av ålder kan lösas av barn, föräldrar och äldre familjemedlemmar.

 9. Att smitta från folkmassor
 10. Ni är helt skälva i en hel timme utan att ha andra människor runtomkring er och det är bara era mentala ansträngningar som gäller i ett Escape Room aktivitet. Oftast vill ni koncentrera er på varandra när ni är med familjer och Escape Room aktiviteten kan leverera just detta. Att vara låst i ett utrymme där bara ni kan samarbeta för att komma ut ger familjen den närhet som vi ofta saknar i dagens samhälle och kan ändå göra detta utanför våra husväggar.

 11. Fantastisk samtals ämne
 12. Efter att har spelat ett Escape Room blir den många diskussioner (varför gjorde vi si eller så) vid middagsbordet eller dagen därpå. Man kommer säkert att lägga några roliga uttalanden från timmer i rummet i familjens "fras bok". Ni kommer alltid att minas de extra duktiga gruppmedlemmar och deras insatser som har räddat laget i sista stund.
Ni är varmt välkomna att boka en av rum för er nästa sammankomst på några av våra Ecape Rooms via knsppen BOKA nedan.

Hur började Room Escape

Ursprunget

I denna artikel vill vi beskriva ursprunget till den allt mer populära Escape Room-fenomenet.

Det är inte riktigt känt när första Room Escape-spelet blev lanserad eller vem som var dess skapare. Men begreppet “Quest” (Room Escapes föregångare) är känd från grekiska mytologin, vilket innebar att huvudpersonen undanröjer hinder, löser problem och kontinuerligt går mot ett mål enligt en berättelse.

Det första Room Escape-liknande spel i data-text-läge dök upp på 70-talet. En av grundarna är en programmerare vid namn William Crowther som har varit med och gjort ett spel som heter Colossal Cave Adventure. Målet i spelet var att hitta en väg ut ur grottan genom att lösa gåtor och svara på frågor. Till exempel, "Framför dig är ett jordskred. Hur kan ni överbrygga denna för att komma ut?" Då måste spelaren välja ett sätt att lösa detta genom att skriva in rätt kommandon.

Lanseringen av Colossal Cave Adventure blev verkligen ett avgörande ögonblick och Escape Room-spel började utvecklas, som i sin tur gav upphov till nya typer av dataspel. Med tidens gång släpptes nya populära Salon-detektivspel i Amerika och det vi idag kallar för Room Escape-spel Live.

Room Escape Typer

Idag känner vi till några olika typer av spel som liknar Escape Room:

 • Textbaserade spel som använder sig utav textanalys i spelmotor. Dessa ser man väldigt sällan nuförtiden.
 • När joystick och mus blev en självklarhet för varje dator har nya grafiska spel i genre tillkommit.
 • Pussel - den svåraste typen av uppdrag, som handlar om att söka efter specifika objekt, och använda dessa på rätt plats efter tillämpningsområde.
 • Escape Room - där man under en begränsad tid ska utföra ett uppdrag och att ta sig ut ur rummet genom att lösa pussel och gåtor.
 • Action-adventure - den senaste tillskottet, som till skillnad från de tidigare arterna, kräver mycket rörlighet av spelarna.

Med tiden har det kommit fler spel i samma genre. De objekt, utrymmen och annat som man befinner sig i och jobbar mot är inte längre i ett program, utan i verkligheten.

Dessa fysiska Escape Room-spel blev först populära i Japan och har snabbt hittat sin väg till resten av världen.

Room Escape i verkligheten

Fördelarna med dessa spel är ganska självklara:
 • Man kan själv välja tid och tema som man vill spela med en grupp på 2-6 personer.
 • Det är mycket socialt och ställer krav på samarbetsförmågan hos samtliga deltagare.
 • Man kan spela utan fysiska färdigheter och utan att behöva förkunskaper i något särskilt ämne.
 • Ni blir omsluta av atmosfären i spelet som ger ett verklighetstroget intryck.


Det är mycket möjligt att nya former kommer att spinna från den befintliga trenden av Room Escape i framtiden. Men just nu har vi ett mycket bra alternativ bland gruppaktiviteter som bör testas av alla.

10 orsaker att testa Escape Room i Stockholm


Det är nytt

Escape Room - fenomenet har erövrat världen med storm under 2014-2015. De flesta som kommer är förstagångare som ser ut som stora frågetecken när de kommer till oss. Escape Room spel är ett alldeles utmärkt alternativ till de vanliga och traditionella aktiviteter som bowling, go-cart, etc. Så prova något nytt!

Det bygger relationer och samarbetsförmågan

Många har redan upptäckt att man kan utveckla team andan och förbättra kommunikationsförmågan genom aktiviteter där gruppen ställs inför problem som måste lösas kollektivt. En del tror att man kan lätt blir osams när hjärnan jobbar under tidspress men det visar sig att osams blir man nästan aldrig. Oftast hittar gruppen rätt dynamik och alla medlemmar hittar det som de är bättre på för att leda hela gruppen till målet.

Perfekta dejten

Vi hörde talas om en kille som Spelade Escape Room med sina polare först. Sedan tog han sin dejt till samma rum för att visa hur bra han är på att lösa logiska problem kanske för att imponera lite… Nja, du kanske inte skall göra det på det viset. Vi är säkra på att valet av aktiviteten uppskattas på grund av sin otraditionella karaktär. Det blir fler och fler som väljer att också fria under spelets gång.

Gör något kul tillsammans med familjen

Det spelar absolut ingen roll hur gamla barnen och föräldrar är. Man kan ta med sig även de gamla mor- och farföräldrar. Att lyckas tillsammans ger ett fantastiskt ämne till långa diskussioner kring familjemiddag senare

Fly verkligheten under en timme

Brytt loss från verkligheten som översvämmar av jobb, ansvar, måsten och allt annat som vardagen är fylld med. Upplev en total nedsänkning i något helt ovanligt som rensar hjärnan ordentligt. Room Escape kräver en total koncentration och då rensas det mesta av vardagen ut ur tankarna för att få plats med det som aktuellt just nu.

En bra start för projekt – Kick-off

Man blir ett team när man åstadkommer något tillsammans. Även om man har misslyckats att ta sig hela vägen (ut), omvandlas de små delsegrarna som ni har klarat tillsammans till en långsiktig laddning för framtida seger även i riktiga livet.

Känn er som barn igen

Det handlar om att låta sig föras bort i atmosfären för att kunna börja tänka rätt i Escape Room. Barn har enklare att drömma sig bort och det är just det man behöver göra för att snabbt komma på banan i rymningsspel.

Bjud vänner på annorlunda födelsedagskalas

Det traditionella firandet har många tröttnat på. Skippa hemmasittandet och ge födelsedagen en ny och annorlunda ton och form. Man kan sedan ha det andra traditionella också, så klart, men börja överraska dina vänner med en spelaktivitet.

Ge bort ett Room Escape Spel i present

En mycket annorlunda present som blir definitivt uppskattad. Det är upplevelser vi människor kommer ihåg mest. Dessutom kan du se till att hänga på då presentkortet oftast täcker en hel grupp.

För du kommer att tycka att det är fantastiskt

Många av de som har testat ett Escape Room har ”fastnat” och blev entusiaster som fortsätter att besöka nya rum allt efter som det öppnas i Stockholm och Sverige. För många ett besök på semesterorten har blivit ett måste. Kanske du blir en av de entusiaster och få en ny hobby i dit liv som inte bara är kul men också utvecklande och lärorikt.